"חלק מהמפקדים הבכירים לא ראו את עצמם נשארים בגדוד אם משלבים חיילות בפלוגות", מספר דניאל (שם בדוי), מפקד באחד מגדודי החי"ר של פיקוד העורף שצפוי לקבל לשורותיו לוחמות. חשבתם שהוויכוח על גיוס לוחמות מסתיים בשירות הסדיר? טעיתם
כתב: ירון משה תנעמי
לוחמות בצה"ל – מציאות שהולכת ומתרחבת בצבא, אך יש כאלו המתנגדים לכך נמרצות. אחד הטיעונים המרכזיים הוא השמירה על הצניעות שעלולה להיפגע כתוצאה מהשילוב האינטנסיבי בתפקידי לוחמה. טיעון זה מובע בעיקר על ידי רבנים ומחלחל עד הלוחם הדתי הפשוט. לעת עתה ישנה הפרדה. ישנם גדודים מסוימים מעורבים ולוחמים דתיים לא מצטרפים אליהם. אך במילואים מתחיל להיווצר ערבוב. כך מתחיל לקרות בגדודים של "חטיבת החי"ר הצפונית" של פיקוד העורף.
לפני מספר חודשים יצאה פקודה המורה על צירוף לוחמות מ"אריות הירדן" לשירות מילואים בגדודים של חטיבת החי"ר הצפונית. בגדודים אלו שירתו עד עתה גברים בלבד. המילואימניקים בגדוד זה באים מכלל יחידות החי"ר וממגוון רחב של אוכלוסייה. הם בגילאים שונים, בסטטוס זוגי שונה וברמה דתית שונה.
יואב (שם בדוי), מפקד מחלקה בגדוד שלומד לימודי רבנות בכולל, מספר כי צירוף הלוחמות מעורר חששות רבים והוא עצמו מתנגד למהלך. לדבריו, האווירה במילואים משוחררת יותר מהסדיר, מה שעלול לגרום ליותר בעיות של ענייני צניעות ושלום בית. דניאל, מפקד כיתה באותו גדוד, מתאר את האווירה בין הלוחמים כ"אחוות גברים במובן הכי בסיסי שלה, שלא לומר החזירי שלה", ולכן הוא לא יודע איך יעבוד צירוף הלוחמות לגדוד.
יובל (25), לוחמת ומפקדת בכיפת ברזל, כבר חוותה שירות עם לוחמים. היא בעד השירות המעורב אך בנוגע למילואים יש לה הסתייגות: "הפרשי גילאים בנוסף להבדל במגדר זה קצת בעיה. כשבחורה בת 20 וגבר בן 50 עושים יחד מילואים זה הופך להיות מוזר".
למרות שהוא לא יודע כיצד זה יעבוד, אומר דניאל: "אני חושב שמהרגע שצה"ל החליט שמגייסים לוחמות, וזו היום המציאות בצה"ל, אנחנו צריכים לקבל את זה". עוד תיאר את המחלוקת בעניין: "חלק מהמפקדים הבכירים בגדוד אמרו שהם לא ראו את עצמם נשארים בגדוד אם משלבים חיילות בפלוגות. אני ראיתי בזה אמירות מאוד מאוד קשות". באיפיון המתנגדים בגדוד הוסיף דניאל: "מדובר בחבר'ה שבאים מרקע דתי". יואב, לעומת זאת, טוען שגם סגן מפקד הפלוגה שהוא אדם חילוני חושב שזה לא דבר טוב.
מבחינה מבצעית יואב אומר ששילוב הבנות יפגע באימונים. הוא משער שזה יגרום לפחות התמקדות באימון. יואב מתאר פעולה מבצעית שהגדוד עשה לאחרונה – ניהול מלונית קורונה. 13 מילואימניקים גרו במלונית במשך שלושה שבועות. אם היה שם גם לוחמות, הוא משער שהחדרים לא היו נשארים נפרדים למשך הרבה זמן.
הפתרון המסתמן כרגע הוא לגייס את החיילות למחלקה נפרדת. זה פתרון ששני הצדדים יכולים לחיות איתו. דניאל בעד הפתרון ואומר: "כשמוצאים פתרון שהוא מקובל על כולם. מצד אחד הוא לא פוגע ברעיון העקרוני של גיוס חיילות ומצד שני בא לפתור פה בעיה בתפקוד של הגדוד אז כן הפתרון הוא סופר ראוי בעיניי". גם יובל חושבת שפתרון הזה טוב: "אם אפשר שזה יהיה מחלקות נפרדות ושלא יהיה באותו רכב או באותו מוצב זה יותר סביר".
הפתרון המתואר
כאן הוא ברמת הגדוד בלבד. בעיות מעין אלה צפויות לצוף יותר ויותר. צריך למצוא שילוב
מותאם לכל הצדדים כבר בדרג הגבוה. כי לא בטוח שתמיד יוכלו הדרגים הנמוכים להגיע
יחדיו לעמק השווה.