כ-10% מהיולדות בישראל סובלות מדיכאון אחרי לידה, אך בכל זאת הנושא אינו מספיק מדובר ולא מוכר דיו. בין התסמינים: עצבות, רגשות אשם והתפרצויות בכי וזעם. חגית (שם בדוי) הסכימה לשתף אותנו בתקופה הקשה שעברה, על תגובות הסביבה והגורמים שעזרו לה לאורך הדרך: "חמותי הייתה היחידה שהבינה שמשהו לא תקין"
כתבה: הלל זארוג / ערכה: שי אמסלם
תינוק חדש הגיח לאוויר העולם, אירוע מרגש ומשמח, אך עבור חלק מהנשים האחריות והשינוי שמגיע לחייהן עם הלידה מוביל לקושי רגשי. לעיתים הקושי עשוי להחריף ולהגיע למצב המוגדר כדיכאון אחרי לידה, תופעה שלפי נתוני משרד הבריאות, סובלות ממנה כ-10% מכלל היולדות בישראל.
פרופסור לאון גרינהאוס, פסיכיאטר מטפל וחוקר מזה ארבעה עשורים בתחום הנוירוביולוגיה של הדיכאון והחרדה, מסביר באתר שלו כי לאחר הלידה משתנה מציאות חייהם של בני הזוג במידה רבה, ובפרט חייה של האם העוברת תהליך מזורז של הסתגלות נפשית, פיזיולוגית וזוגית והמעצימים את גורמי סטרס שיכולים להוביל להתפתחותו של דיכאון מסוג זה.
עם זאת, חשוב להבהיר כי שינויים במצב הרוח לאחר לידה הינם שכיחים, ואף קיימת תופעה נפרדת בשם Post Partum Blues (בלוז לאחר הלידה) המתייחסת לנטייה למצב רוח ירוד שמופיעה בשבועות הראשונים אחרי הלידה. במסגרת תופעה זו, האישה מרגישה בדרך כלל עצב מסוים, מלווה בנטייה לבכי, וקשיים תפקודיים קלים, כל זאת כי קרוב לוודאי שהתופעה קשורה לשינויים שהאישה חווה עם סיום ההיריון, חוסר בשעות השינה וכמובן גם הסתגלות למצב החדש שנוצר עם היוולדו של התינוק. לכן יש לזכור שלרוב תופעה זו חולפת מעצמה ללא צורך בטיפול נוסף.
לעומת זאת, במידה והסימפטומים של מצב הרוח הירוד מחמירים, יתכן ואנו מדברים על התסמינים הראשוניים של דיכאון אחרי הלידה, כגון: עצבות, רגשות אשם, אי-שקט, התפרצויות בכי או זעם לא מוסברים, תחושה של חוסר יכולת לטפל בתינוק ועוד.
יתר על כן, פרופ’ גרינהאוס מציין שדיכאון אחרי לידה יכול להימשך גם חודשים רבים, כך שחשוב לא להתעלם מהסימפטומים ולפנות לאנשי מקצוע במידה והם קיימים ומטרידים את האם. מעבר לכך, חשוב להבין שבתקופה כזו כל אישה זקוקה לתמיכה רבה מהסביבה ואחת על כמה וכמה אישה החווה תסמינים אלו. מכאן שאין לחשוש מלאמץ אמצעים אלו בעיקר כי הם מסוגלים לסייע רבות בהורדת רמת הסטרס ובהפרעה התפקודית אצל האישה הסובלת.
"לבעלי היו את כל הסיבות להתגרש ממני"
חגית (שם בדוי), חוותה דיכאון לאחר לידת בתה השנייה, ובשיחה שלי איתה היא מסבירה שההיריון השני היה לא מתוכנן והתחיל כאשר הבכור שלה היה עדיין תינוק קטן. בדיעבד, היא מספרת לי, "ייתכן שזו הייתה הסיבה להתפרצות הדיכאון".
הרבה נשים חוות רגשות קשים אחרי הלידה, מתי הבנת שאת חווה משהו חריג?
"האמת שלקח לי זמן להבין שאני צריכה עזרה, ובכלל לכל הסביבה שלי לקח גם המון זמן להבין שמדובר במשהו חריג. באופן אישי גם לא היה לי בכלל חשיבה חד משמעית שזה יכול להיות דיכאון אחרי לידה, ואם כן היו לי מחשבות, הן היו יותר בגדר תהיות. אני חושבת שהרגע בו הבנתי שמדובר במשהו חריג, היה כששמעתי בחדשות על מקרה בו אמא שהייתה בדיכאון אחרי לידה, הרגה את הילדים שלה. ב"ה לא הייתי במצב של לפגוע בילדים, אבל ירד לי האסימון שכשאני בהתפרצויות אני לא חושבת על אף אחד, לא על הילדים לא על בעלי וגם לא על עצמי".
במה התבטא אצלך הדיכאון?
"המון בכי, הרגשתי שאני לא מסוגלת לטפל בתינוקת, התפרצויות עצבים נוראיות עד שהגעתי למצב ששבת אחת פשוט הנעתי את הרכב ונסעתי". זאת, למרות שחגית דתייה ומתגוררת ביישוב דתי.
ועדיין אף אחד לא הבין שמדובר בדיכאון?
"רק חמותי היקרה, היא היחידה שהבינה שזו לא אני, שמדובר פה במשהו לא תקין שצריך להיבדק. בעלי היה חסר אונים, הוא לא הבין לאן נעלמה חגית שהוא הכיר. היו קולות שאמרו לו 'אולי מי שהיא הייתה עד עכשיו זו הייתה הצגה וזו חגית האמיתית', ואני כל כך מודה לו שהוא סירב להאמין לקולות האלה, כי היו לו את כל הסיבות שבעולם להתגרש ממני אז".
כיצד טיפלת בזה?
"הלכתי עם חמותי לרופא, הוא הפנה אותי לפסיכיאטרית מעולה שנתנה לי כדורים, ואני עד היום נוטלת את הכדורים הללו".
האם לדעתך המודעות לדיכאון אחרי לידה קיימת ברמה מספקת כיום?
"לדעתי ממש לא, זה נושא שבקושי מדברים עליו ודיכאון אחרי לידה זה משהו שבדרך כלל מכירים רק בשם. מעטות הנשים שידעו לקשר את מה שהן חוות לתופעה, ולכן אם הייתי מבינה שזה מה שאני חווה – כל כך הרבה צער וסבל היו נחסכים ממני. מעבר לזה, אני מרגישה באיזשהו מקום שהקב"ה הביא לי את הדיכאון כדי שאוכל לעזור בזה לנשים אחרות, ולכן גם יכול להיות שביום מן הימים אני אעסוק בזה".
* המידע המוצג בכתבה אינו נועד למטרת אבחון עצמי אלא כחומר העשרה בלבד.