כתבה וערכה: כנרת גואטה
בהרבה מדינות יש שימוש בקעקועים באופן מסורתי שהחל לפני שנים רבות. הצטרפו למסע בין מדינות שונות בעלות היסטוריה של שימוש בקעקועים והמשמעויות השונות של הקעקועים בתרבותם
מצרים העתיקה
מצרים היא כנראה בין המדינות העתיקות ביותר שבהן השתמשו בקעקועים ויש חוקרים הסוברים כי היא העתיקה מבין כולן. מומיות שהתגלו חשפו נשים מקועקעות בנקודות וקווים המסודרים באופן גיאומטרי. בהתחלה חוקרים ייחסו את הקעקועים לנשים מהמעמד הנמוך. בהמשך, כאשר התגלו מומיות נוספות שיוחסו דווקא לחצר המלוכה ולא למעמד הנמוך, החלו לחקור לעומק את הנושא והתגלה שחלק מהנשים היו כוהנות דת שסגדו לאלים מסוימים והיו מקועקעות בהתאם לאל לו סגדו. כך למשל, מומיה שהתגלתה בשנת 1891 של כוהנת דת בשם אמונט שהייתה כוהנת של האלה האטור, הייתה גם היא מקועקעת. אחת הטענות היא שהקעקועים היו בדפוס המקיף את הבטן התחתונה והגב והיוו הגנה לנשים בהיריון, וחוצץ בין העובר לעולם שבחוץ.
הודו
בהודו משתמשים בחינה ליצירת קעקועים, לרוב לחתונות, אבל גם לפסטיבלים של השנה החדשה. הקעקועים מצוירים בעיקר על הכלות. את החינה מייצרים מעלי צמח החינה מהם מכינים מעין משחה. לחתונות החינה תצויר על כפות הידיים, האצבעות ואצבעות הרגליים של הכלה, בדרך כלל על ידי מישהי שכבר נשואה באושר. את הקעקועים יציירו בין יום לשלושה ימים לפני החתונה כדי שיספיקו להתקבע כראוי על העור. את החינה ניתן לרכוש במעין קונוסים המקלים על הציור, אך ניתן להשתמש גם במקל או מכחול כדי לצייר את הקעקועים. לאחר הציור ממתינים עד שהחינה מתייבשת ונסדקת על העור. לאחר מכן ניתן לשטוף את החינה והציור יישאר על העור. ככל שהחינה תישאר על העור יותר זמן, כך הצבע שיישאר לאחר הסרת המשחה יהיה כהה יותר. לרוב מדובר בצבע חום אדמדם. הקעקוע עצמו יישאר על העור עד לכ-3 שבועות. בפסטיבלים הנשים המקועקעות בחינה אינן בהכרח נשואות, חלקן אף ילדות.
יפן
ביפן לקעקועים יש משמעות אחרת לגמרי. בעבר היו מקעקעים אדם כדי לסמן שהוא עשה פשע כלשהו. בנוסף, פושעים היו מקעקעים את עצמם כדי להראות נאמנות לכנופייה או לארגון אליו הם משתייכים. כך או כך, ביפן קעקועים נתפסים בהקשר רע. רוצחים היו מקועקעים בראשם ואילו גנבים היו מקועקעים על זרועם. עם השנים הקעקועים הפכו לנורמה בעולם. למרות התקדמותה של יפן עם המודרניזציה ותרבות הקעקועים, עדיין ישנם מספר מקומות ביפן שאליהם אדם מקועקע לא יוכל להיכנס, בעיקר במעיינות חמים ובתי מרחץ. ישנם מקומות ביפן שיאשרו כניסה אם הקעקוע מכוסה. לעיתים האנשים המקועקעים לא יוכלו להיכנס למקומות גם אם ברור שהקעקועים שלהם לא מסמלים כל קשר לארגון פלילי.
אלה רק שלוש מדינות מתוך רבות אחרות המתייחסות לקעקועים, ולכל מדינה המסורת והתרבות שלה בנוגע אליהם, חלקן חיוביות וחלקן שליליות. מה שבטוח, קעקועים הם לא חלק מתופעה חדשה. אז אם אתם טסים ליפן ואתם מקועקעים קחו בחשבון שלא תוכלו להיכנס לכל מקום, ואם אתם שוקלים לעשות קעקוע – חישבו על דקירות המחט המרובות היוצרות את הקעקוע. אם אתם שואלים אותי, קעקועי חינה הם העדיפים – לא כרוכים בכאב, לא נשארים לנצח, ואם אתם דואגים מבחינה הלכתית, היותם זמניים פותרת את הבעיה הזו.