מאת: אלישבע וייס
הבחירות מתקרבות ובעלי מוגבלויות, קשישים ואוכלוסיות מוחלשות אחרות עלולות להיות מנוצלים על-ידי המפלגות השונות. "הולכים לבתי אבות, איפה שיש אנשים דמנטיים, וממש מנצלים אותם"
תעמולת הבחירות החלה. מרבית האוכלוסייה מוצפת במידע לגבי המפלגות השונות והמתמודדים השונים, אם בתשדירים ברדיו וטלוויזיה, אם בפליירים או בכלל לדואר האישי. האדם הממוצע יודע לסווג את המידע שהוא מקבל בהתאם ומגיע להחלטה שקולה ביום הבחירות. עם זאת, ישנו ציבור בוחרים, בני ה65+ שמהווים כ- 11.3% באוכלוסייה (כך עולה משנתון הזקנה של מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל), שאינו כה בעניינים. הם נחשבים לאוכלוסייה מוחלשת, לצד אוכלוסיות נוספות כגון בעלי מוגבלויות, ומהווים קולות משמעותיים בבחירות שאותם אפשר להטות ביתר קלות. כלומר, למפלגות השונות יש כוח רב שלעיתים עלול להיות מנוצל לרעה.

מצב זה, שמפלגות מסייעות בתחבורה למען הבוחרים שאין באפשרותם להגיע לבד יכול ליצור הטיות. אביגיל ישועה דה-גרוט, שעבדה בארגון "קרן-אור"- מערך דיור בית ספר לעיוורים עם פיגור ובעלי מוגבלויות, מספרת: "ביום הבחירות לרשויות המקומיות בירושלים, הלכתי ברחוב לכיוון הקלפי כדי לבחור. לצידי עצר אוטובוס שהיה מלא באנשים חרדים, בעלי מוגבלות שכלית מובהקת שנראית לעין. כשהורידו את האנשים מהאוטובוס ראיתי איך ממש אומרים להם למי להצביע, כיוונו אותם. ראיתי כמה כל העניין הזה של הבחירות הוא משחק מכור, היה לי כל-כך קשה לראות את זה, אנשים עם מוגבלויות כמו חניכים שלי, או אפילו אנשים מבוגרים כמו סבתא שלי. אין להם באמת איך להגיע אל הקלפי, אנשים פשוט הולכים להביא אותם במיוחד ולפעמים גם אומרים להם מה לעשות ובמי לבחור… זה הרגיש לי נורא, זה שיש מוגבלות שכלית לא אומר שהם לא בני אדם".
דובר ועדת הבחירות, גיורא פורדס, מסר ל-ynet כי החוק לא מחייב את המדינה לממן את נסיעתם של הנכים. לדבריו, הוועדה מודעת לקושי של ציבור הנכים להגיע לקלפי ולכן כאלף קלפיות מיוחדות ונגישות הוקמו בכל רחבי הארץ כדי לאפשר לנכים להצביע קרוב לביתם. אך הבעייתיות בכך היא שאין לציבור הבוחרים איך להגיע לאותן קלפיות מונגשות.
ועדת הבחירות המרכזית מממנת הסעות בוחרים לפי הוראות סעיף 18 לחוק מימון מפלגות מ-1973. סעיף זה מחייב את הוועדה להסיע בוחרים מתחום של יישוב אחד למשנהו, וזאת בקווי תחבורה ציבורית מוכרים. עם זאת, ידוע שקווי התחבורה הציבורית אינם מתאימים לכל אחד, במיוחד לאנשים בעלי מוגבלויות. לכן החליט ארגון יד-שרה כבר בשנת 2006 לפנות אל ועדת הבחירות בבקשה לסבסד את עלויות כלי הרכב המיוחדים לאלו עם הצרכים המיוחדים, אך הוועדה סירבה. הארגון החליט לפנות למפלגות מרצ, ש"ס, יהדות התורה והאיחוד הלאומי-מפד"ל בבקשה שהן יממנו את ההסעות לאלו שאינם מסוגלים לתפוס אוטובוס בדרכם לקלפי וזאת בשביל שכל אחד מהאוכלוסייה יוכל לממש את זכותו הדמוקרטית לבחור.

ח"כ איציק שמולי ממפלגת העבודה מסר בתגובה: "סיוע והסעות לקלפי הנן דבר לגיטימי מאחר והמטרה היא לסייע ולהנגיש את זכות הבחירה לאוכלוסייה שמתקשה להתנייד עצמאית ביום הבחירות, אך כל ניצול של אוכלוסייה מוחלשת הוא עבירה לכל דבר ולכן לא מדובר בעמדה אישית אלא בהשגת גבול ממשית. אם זאת לצערי אין לנו כל נתונים על התופעה אך כמובן שיש להוקיע כל ניצול ואיום".

נזכיר כי לא פעם, מפלגות מנסות להשתמש באוכלוסיות מוחלשות למען מטרתם. בשנת 2017 מפלגת "יש עתיד" קיבלה לידיה מידע אישי, רגיש ומזוהה על ניצולי שואה לשם ביצוע דיוור ישיר של מכתבי תעמולה כמו גם שיחות טלפון. כל זאת כמובן ללא הסכמת הניצולים ולצורכי תעמולה לקראת בחירות כנסת ה- 20. אומנם הוטל על המפלגה קנס, בסכום כולל של 55 אלף שקלים. אך דבר זה אינו שורש הבעיה. בבחירות ישנה בעיה שמפלגות משתמשות באוכלוסיות מוחלשות כרצונן, ורק לעיתים רחוקות הן נתפסות.
פמלה אלון ששימשה כרכזת בנות-שירות וקשישים בעמותת "והדרת" מספרת: "אנשים הולכים לבתי אבות איפה שיש אנשים דמנטיים ושפחות מסוגלים. וממש מנצלים אותם, לדעתי צריך לעשות דברים בכדי להתמודד עם התופעה הזאת, היא ממש בעיה שיכולה להוביל לדברים לא רצויים".