מאת שירה קרישר
שוקי פרידמן, בן 46 ואב לחמישה, החליט לוותר על הבירות התעשייתיות ולייצר בעצמו את המשקה האלכוהולי האהוב עליו. "זה גם יותר טעים, גם טרי, גם יותר זול יחסית וגם מגניב את החברה", הוא מסביר. "בירה יהושע", הוא קורא למוצר שלו, על שם הסבא-רבא שנרצח בברגן בלזן
מי לא אוהב בירה? המשקה המריר מעט והמרענן שבא טוב בכל סיטואציה, כמעט בכל שלב ביום. על פי הערכות, המשקה הפופולרי נוצר לראשונה לפני כמעט 8,000 שנה באזור מזרח התיכון, ואם להיות יותר מדויקים – באזור עיראק של ימינו. משקה עתיק זה אף נחשב לבריא, במקרים מסוימים, ושתייתו במתינות (עד שליש ליטר ליום) תורמת במידה רבה לבריאות האדם. על פי מחקרים הבירה טובה למטבוליזם, כלומר תורמת לחילוף החומרים, תורמת לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, מסייעת ליכולות הקוגניטיביות, משפרת את הזיכרון ואף תורמת למצב הרוח. טוב, את זה בטח כבר ידעתם.
צריכתן של הבירות בקרב השוק הישראלי עומד על 14-15 ליטר לשנה בממוצע לאדם. לא הרבה יחסית למדינות אירופה וארצות הברית, אך זה גם לא מעט. על פי דו"ח של טמפו, אחת משתי המשווקות הגדולות של בירות ומשקאות אלכוהוליים אחרים בישראל, שפורסם ב-2017 נראה כי ההכנסות של החברה ממשקאות אלכוהוליים (ביניהן הבירות גולדסטאר, הייניקן, נשר, פאולנר ואחרות) עומדות על כ-393 מיליון ש"ח.
מעבר לבירות התעשייתיות, הישראליות או המיובאות, שכולנו מכירים, ישנם כאלו שלקחו את עניין בישול הבירה צעד אחד קדימה והחליטו לייצר אותה לעצמם. ארבעה מרכיבים וחמישה שלבים זה כל מה שצריך לשם כך. שוקי פרידמן, בן 46 מגבעת שמואל, נשוי פלוס חמישה, הוא אחד מאותם אנשים שלקחו את העניין ברצינות. לפני חצי שנה שוקי, ד"ר למשפט מוסלמי, חבר במכון הישראלי לדמוקרטיה, מרצה במרכז האקדמי פרס וחובב אלכוהול מושבע, החליט לממש את אהבתו לבירה והחל לייצר אותה בביתו תחת השם "בירה יהושע".
שוקי, למה דווקא להכין את הבירה בבית? למה לא פשוט לקנות?
"בירה רגילה שקונים בחנויות, המסוננת והתעשייתית, גם מאוד דלילה וגם לא טרייה. אומנם בארץ יש בירות טריות טעימות אבל הן יותר יקרות. בבישול בירה בבית כל אחד יכול להרכיב לעצמו את הבירה שלו. ככה זה גם יותר טעים, גם טרי, גם יותר זול, יחסית, וגם מגניב את החברה".
מגניב בהחלט. וכמה זמן בערך אתה צריך להשקיע בזה?
"הכנת בירה לוקחת במצטבר 3 שעות לכל 20 ליטר".
מאיפה למדת להכין?
"זאת לא הנדסת טילים. יש סרטונים באינטרנט, ביוטיוב, יש הוראות שמקבלים כשקונים את הציוד, ואז אחרי פעם פעמיים כשמנסים רואים שזה טעים".
כאמור, לפני חצי שנה שוקי החל לייצר את הבירה הראשונה שלו. כשהנגלה הראשונה היתה מוכנה חיכה לי בבית בקבוק ועליו מדבקה עם תמונה של איש קשיש. אני אף פעם לא מסרבת לבירה, במיוחד כשמתארים אותה כ"בירת החיטה הכי טובה שאת הולכת לטעום". ובאמת כך היה.
איך הסביבה הסתכלה על זה בהתחלה?
"את יודעת, חשבו שזה בזבוז זמן, עד שטעמו את הבירה ומאז הביקוש רק עולה".
עדיין יש דרישה לבירות שלך?
"אחרי שראו שהבירה היא אחת מהטובות בארץ ויש את הסמל של 'בירה יהושע' כולם מעריצים את הרעיון".
ולמה דווקא "בירה יהושע"? מה השם אומר?
"האמת שיהושע זה סבא רבא שלי שנרצח בברגן בלזן ואני קרוי על שמו, וזה היה נראה לי רעיון מגניב לשים אותו על בירה, עם תמונה שלו שמתאימה לבירה – יהודי עם זקן"
אתה רואה את עצמך ממשיך לעסוק בזה כתחביב? אולי לקחת את זה למקום יותר מקצועי?
"כתחביב. כרגע רק תחביב".
עוד כמה שאלות לסיום – איזה סוגים של בירה אתה הכי אוהב להכין? הכי אוהב לשתות?
"בירות כהות בעיקר. לאגר, אמבר אייל, אייל אדום, כאלה. את אלו בעיקר מכין, את כל השאר שותה".
תן לנו טיפ קטן למי שירצה להכין בבית.
"לעשות את זה לפי ההנחיות, אבל עם הלב ובהרבה אהבה".
אין ספק שמשקה השעורה, או החיטה, מעורר השראה ברבים. רק אל תשכחו להזמין אותי לטעימה. לחיים!
*"בירה יהושע" כרגע זמינה רק למשפחה וחברים. אבל אם ממש תרצו, דברו איתי… נעשה ג'סטה 👍