אנשים מאושרים בריאים יותר, מצליחים יותר ומקושרים חברתית. אבל מהו בעצם אותו אושר חמקמק?
מאת: אלישבע וייס
אם נסתכל ונחפש את מטרות בני האדם בעולם, ללא הבדלים של מיקום גאוגרפי/צבע/מין וכו', נגיע למסקנה שכולנו דומים. לכולנו יש שאיפות, חלומות ורצונות. אנחנו תמיד רוצים באידיאל מסויים שהוא בדרך כלל יותר ממה שיש לנו, כל אחד ואחת מחפשים את הפתרונות שיסייעו להם להגשים את אותה השאיפה. אני חושבת/מניחה שאם יש איזושהי 'מעלה' שכולנו רוצים להגיע אליה וניתן כמעט את הכול בשבילה – היא תחושת האושר.
אך מהו האושר?
לפי הפילוסוף אריסטו, "אושר הוא משמעות ותכלית החיים, אליו מכוון כל הקיום האנושי". ניסוח זה מעט מעורפל ולא באמת מסביר מהו האושר. לכן החלטתי להיעזר בחברי הטוב, הרב "גוגל", כדי לבדוק. צצו לי כ-1,020,000 תוצאות. ויקפדיה טוענת ש"אושר הוא הרגש החיובי האולטימטיבי, הקשור בשמחה, הנאה וסיפוק. ניתן לתאר אושר גם כמצב של היעדר סבל, דיכאון, שכול, חרדה וכאב". לפי אודיסיאה, לעומת זאת, "האושר הוא צורך טבעי, הוא מינימום כאב וצער. הוא ורוחני, ושמי. הוא מידות טובות יחד עם יתרונות גשמיים. אושר הוא לחיות על-פי הרגשות והמאוויים, הוא אפשרויות בחירה, לעשות מה שלבך חפץ. אושר הוא אמונה בעולם טוב ובראיית חצי הכוס המלאה. אושר הוא ריגושים, גם במחיר של סבל. אושר הוא חוכמה".
לדעתי אושר הוא תחושה שמשתנה. אם מאדם לאדם. ואם בין אדם לעצמו… מידת האושר משתנה בין סיטואציות/תקריות/אירועים/חווית וכו'. לדוגמא, אדם יכול להיות מאושר כשהוא יושב בהודו עם סיגריה ביד, ואותו האדם בדיוק יכול להיות מאושר כשהצליח לקבל ציון טוב במבחן או כשיישן מעל 6 שעות. אבל האם זה אותה התחושה? ברור שלא! ההגדרה היחידה לדעתי שנכונה לאושר היא – תחושת חיוביות שאדם זקוק לה בכדי להמשיך, תחושת סיפוק שפשוט מציפה אותנו.
מקור המילה
מקור המילה "אושר" בתנ"ך, והיא נובעת מהמילה אישור, ופירושה שהאדם חש שיש אישור לפעולותיו ומעשיו, והוא נטול ספקות. אמנם השימוש המקובל במילה אינו מתייחס לאושר כאל אישור, אך מתחת לפירוש הרגיל מסתתרת ההנחה הפסיכולוגית שמרכיביו של האושר הם הגורמים לאדם להרגיש שיש אישור לפעולותיו ואישיותו.
אושר כהמצאה מודרנית
הנטייה הראשונית שלנו כבני אדם היא להגדיר את עצמנו על פי מי ומה שאנחנו בנקודת הזמן הנוכחית. אנחנו בדרך כלל לא נוטים לחשוב על המין האנושי ככלל, גם לא חושבים על אנשים מהמאה ה-18 או בימי הביניים, בטח גם לא לפני זה. אבל תתפלאו, אושר זאת המצאה של העידן המודרני, כשאנשים התחילו לפתח זהות אינדיבידואלית (סביבות המאה ה-18). רק אז החלה ההגדרה של אושר. לפני זה אנשים כנראה היו עסוקים בעיקר בהישרדות (מתוך המאמר history of happiness) ופחות בשאלות כמו האם אני שמח, האם טוב לי והאם אני מאושר.
אז איך בעצם משיגים אושר?
אין דרך קסם להשיג אושר, אבל יש דרך להגיע לשלווה ולהכרת תודה. בעולם שסובב סביבנו יש המון עצות שונות, כיצד יכול להיות האדם מאושר, וכיצד יכול האדם להצליח בחיים אבל שום עצה, לא ממש מביאה את האדם לשלמות מלאה. אלא כל השיטות, הן רק מקדמות את האדם, מרמת אושר והצלחה כלשהי, לרמת אושר והצלחה אחרת. אך אף אחת מהן, לא מביאה את האדם לרמת אושר והצלחה כל כך גדולה שהוא אומר שמספיק לו.
ובכל זאת ליקטתי 6 עצות שונות שינסו לעזור להגיע לאותה תחושה.
- הכרת תודה, אנו צריכים להודות על המקום בו אנו נמצאים, על המשפחה והחברים שסובבים סביבנו, על החיים שאנו חיים עכשיו, על טעויות העבר, על השיעורים שלמדנו בדרך. אנו צריכים לחפש את הטוב בחיים, בכל מקום ובכל תחום.
- הימנעות מחשיבת יתר והשוואה חברתית. בימינו אנו נוהגים להשוואת את עצמינו ואת ההישגים שלנו לסביבה, אנו תמיד בתחרות והיא לא הוגנת! התחרות היחיד שיש לאדם היא עם עצמו, אנחנו צריכים לחפש דרכים כיצד להפוך ל'אני' הטוב יותר ממה שהוא עכשיו ולא טוב יותר ממישהו אחר. אנו נקדיש את הזמן ואת האנרגיה העצורה בנו, לשיפור עצמי ושיפור החיים וכך לא יהיה לך צורך להתחרות ולהשוות עם אחרים.
- לעשות חסד, אומנם זה נדוש. אבל אנחנו באמת הופכים מאושרים יותר כשאנחנו מרגישים משמעותיים. אז יש כאן מאין אבסורד – אנחנו נותנים בכדי לקבל. אבל לתת באמת, מעומק הלב. אין מרגש מזה.
- לצאת ליהנות, בני-האדם, אנחנו יצורים חברתיים. קשה לזכור שלפעמים כל מה שאנחנו צריכים זה חיבוק אוהב ממשהו קרוב. אז צריך לצאת החוצה! ליצור חברויות מעבר למסך, לצחוק להשתגע, להתעניין באנשים אחרים ולא רק בעצמינו.
- התבוננות מהצד, פעם ביום, לעצור הכול. להסתכל על מרוץ החיים מהצד, לחשוב על עצמינו. להקשיב לקול הפנימי שלנו. ואם אין מצב-רוח, לבחון את הסביבה – יש משהו מאוד מרגיע בתחושה שהכול זורם מאליו.
- התחייבות למטרות וליעדים בחיים. אנו בסופו של דבר אוהבים סדר, אנו צריכים שיהיו לנו מטרות ויעדים בחיים.אנו צריכים לזכור תמיד שאם נעבוד קשה מספיק נוכל לכבוש את כל היעדים שהצבנו לעצמינו. ותמיד כדאי להגדיר כל מיני מטרות: מטרות אישיות, מטרות לקריירה, מטרות הרפתקניות, מטרות בעניין תרומה לחברה וכו'. כאשר יש מטרות ויעדים, יש תחושת כיוון בחיים, כך יגבר הביטחון ותחושת האמון ובתקווה שגם האושר.
"תהיה מאושר הודות לרגע הזה. הרגע הזה הוא החיים שלך" (עומר כיאם)